Watch videos with subtitles in your language, upload your videos, create your own subtitles! Click here to learn more on "how to Dotsub"

INTRO TO THE CARDIOVASCULAR SYSTEM

0 (0 Likes / 0 Dislikes)
PROJEKT BIOLOGJIA BAZE: " ZEMRA DHE PATOLOGJITE E SAJ".

SI FUNKSIONON ZEMRA ? NE LIDHJE ME MADHESINE E KRAHARORIT TUAJ, ZEMRA ESHTE MUSKULI ME I RENDESISHEM NE TRUP. ZEMRA RREH 100 MIJE HERE NE DITE DHE POMPON 200 GALON GJAK NEPERMJET ENEVE ME 6 MIJE MILJE GJATESI.

ZEMRA JONE ESHTE E PERBERE NGA KATER DHOMEZA :

VESHORJA E DJATHTE, BARKUSHJA E DJATHTE ,

VESHORJA E MAJTE DHE BARKUSHJA E MAJTE. GJAKU I PASUR ME DIOKSID KARBONI,

FUTET NE ZEMER NGA VENA ZGAVRORE E SIPERME DHE E POSHTME DHE PASTAJ NEPERMJET ARTERIES PULMONARE SHKON NE MUSHKERI, KU RIOKSIGJENOHET.

NE PJESEN E DJATHTE, MBIDHET GJAK I PAPASTER NGA I GJITHE TRUPI. PASTAJ GJAKU NEPERMJET ARTERIES PULMONARE , KALON NE MUSHKERI DHE PASUROHET ME OKSIGJEN. GJAKU I RIOKSIGJENUAR KALON NE PJESEN E MAJTE TE ZEMRES, PREJ KU DO TE POMPOHET PER NE TE GJITHE TRUPIN. KJO REALIZOHET NGA ARTERIET DHE KAPILARET. GJAKU USHQEN QELIZAT E TRUPIT ME OSKIGJEN DHE LENDE TE TJERA. NE TE NJEJTEN KOHE MERR CO2 DHE MBETJE TE TJERA . VENET E KTHEJNE GJAKUN ME CO2 NE VENEN ZGAVRORE TE SIPERME

DHE CIKLI FILLON PERSERI. SI FUNKSIONOJNE VALVULAT E ZEMRES ? ZEMRA KA 4 VALVULA. SECILA PREJ TYRE I NGJAN NJE DERE VETEM ME HYRJE . KJO MUNDESON RRJEDJEN E GJAKUT NE NJE DREJTIM. VALVULAT PERBEHEN NGA 2-3 FLETEZA TE VOGLA DHE TE FORTA . KETO FLETEZA HAPEN DHE LEJOJNE KALIMIN E GJAKUT DHE MBYLLEN PER TE NDALUAR KTHIMIN PRAPA . HAPJA DHE MBYLLJA , KONTROLLOHET NGA NDRYSHIMET E PRESIONIT TE GJAKUT , NE SECILEN DHOMEZ. KLLAPEZA ME TRI FLETEZA NDODHET NE ANEN E DJATHTE, MES VESHORES DHE BARKUSHES . KLLAPEZAT GJYSMEHENORE ,NDAJNE BARKUSHEN E DJATHTE NGA ARTERIA PULMONARE.

KLLAPEZA ME 2 FLETEZA (MITRAL VALVE), GJENDET MES VESHORES DHE BARKUSHES SE MAJTE. VALVULAT E AORTES NDAJNE BARKUSHEN E DJATHTE ME AORTEN. CFARE ESHTE INFAKTI KORONAR ? NE KETE PATOLOGJI, ENET QE USHQEJNE ZEMREN ME GJAK, JANE ME TE NGUSHTUARA. ATO QUHEN ARTERIE KORONARE . DHE JANE TE VENDOSURA SI KURORE. ATO NDAHEN NE E MAJTE DHE E DJATHTE TE CILAT

OKSIGJEN DHE LENDE USHQYESE. INFAKTI KORONAR SHKAKTOHET NGA SHTRESEZIMI I KOLESTEROLIT NE KETO ARTERIE DHE KA SI EFEKT RRITJE TE FORCES SE USHTRUAR NGA MUSKULI I ZEMRES . NGA SE SHKAKTOHEN RRAHJET E ZEMRES ? RRAHJET E ZEMRES SHKAKTOHEN NGA IMPULSE ELEKTRIKE. ATO PRODHOHEN NGA NYJA SINOATRIALE,NE VESHOREN E DJATHTE. KY PROCES QUHET PEACEMAKER NATYROR I ZEMRES. QUHET ME KETE TERM, APARATI QE VENDOSET NE ZEMER NE RAST TE VUAJTJES SE KETIJ ORGANI . IMPULSET KALOJNE NE GANGLION NGA KU PERHAPET NE DEGEZIME. VEPRIMTARIA E ZEMRES MUND TE NDRYSHOJE SI PASOJE E DIETAVE AKTIVITETEVE FIZIKE , STRESIT ETJ... PUNUAN ; JURGEN SHQEFNI XHULJAN TAFA EDISON HYSA 11A

Video Details

Duration: 4 minutes and 4 seconds
Country: United States
Language: English
Views: 242
Posted by: timi on Apr 12, 2012

This is a cardiovascular video,anatomy video

Caption and Translate

    Sign In/Register for Dotsub to translate this video.