Watch videos with subtitles in your language, upload your videos, create your own subtitles! Click here to learn more on "how to Dotsub"

The Colorado river 1947

0 (0 Likes / 0 Dislikes)
Од сите реки во светот Колорадо е една од најубавите и најкорисните. Скоро цела јужно-западна Америка зависи од реката Колорадо за струја и вода. Изворот на реката е високо во карпестата планина придружена од чисти планински извори и стопени снегови од Северно Колорадо. Kaналот на оваа река зафаќа околу четвртина квадратни милји од земјата вклучувајки делови од седум држави. Низ илјадници милји реката тече по средината. Колорадо тече во тесни кањони кои носат сол на површината. Тука човекот видел еден од најубавите делови на реката попознат како националниот парк "The Grand Canyon". Малку подоле по текот на реката Колорадо браната создалo вештачко езеро кое било наречено "Lake Mead". Тоа бил најголемиот резервоар на вода кој некогаш бил направен од човек. На почетокот на ова долго патување до пацификот реката Колорадо e чиста ладна струја која непречено оди меѓу карпести брегови. Но како што оди понатаму таа собира песок и тиња.Реката ја губи сината боја и станува матна. Во овој регион односно околу карпестите брегови има толку малку вегетација што тука може да живееат само некои диви елени. И без вегетација нема ништо со што да се спречи ерозија на почвата. Секоја бура носи се повеќе кал и песок во реката за да се носи надолу. Ова и помага на реката да прокопува јаглерод длабоко и длабоко затоа што некои од острите сечила во песокот прават мали браздички. Во големиот кањон еве што направила реката. После безброј векови Колорадо направи голема клисура милја подлабока,20 милји во височина и повеќе од 200милји во широчина. Од авион високо над кањонот може да видиме како реката оди накај висорамнината во Аризона. Повеќе од илјадници милји од оваа прекрасна кањонска област е наречена "Grand canyon national park". Колорадо поминува брзо низ паркот. Брзата река и карпите се многу опасни. Mостовиte ги има насекаде низ кањоњот од една страна до друга за да ги носат многуте набљудувачи. Тесните патчиња низ кањоните им даваат на туристите близок поглед на брзата матна вода. Под големиот кањон реката Колорадо оди во "Lake mead"- резервоар на вода направен од Boulder браната. Нивото на водата е покачено за да се направи неверојатно нешто меѓу ѕидовите на кањонот,преку150 милји долгo, опфаќа окол 230 милји-"Lake mead" "Lake mead" е популарна област за рекреација со одлични објекти за рекреативно пловење и пливање. Езерото е истотака и рај за риболовци.Езерото дава и многу видови на риби Но најважната функција на езерото е да складира големи количества вода. Со градењето на Boulder браната човекот ja контролира водата и ја прави достапна за користење. Пред да е изградена браната алтернативата на реката беше помеѓу преградата во зима и огромните поплави во лето. Сега пониската река под браната е комплетно контролирана од луѓето што работат на браната. Браната е голема и е изградена 6 и пол милиони тони бетон и железо.Највисоката брана која е некогаш изградена од човек. Врвот на браната e широк и е доволен за автопат со 4 линии. Околу патот на водата низ браната.Прво се носи водата во пониската река после се носаат големи дози на вода под браната. Инсталацијата на моторот произведува повеке струја од било која друга на светот. Повеќе од милион коњски моќи се генерирани овде за дистрибуција на струјата низ јужнозападниот дел-на повеќе од 3 милиони корисници на струја. После Boulder браната Колорадо оди долги 55 милји додека не ја достигне Parker браната-изворот на вода за Лос Анџелес. Водата земена од реките мора да помине 50 милји низ пустина дури да стигне до Лос Анџелес. Аризона и Калифорнија имаат корист од браната Parker. Браната Parker праќа струја во Аризона. И за Калифорнија Parker браната складира вода за употреба во домаќинството. Од голема станица за пумпање се испумпуваат многу милиони галони на вода секојдневдно. На патот низ пустината Лос Анџелес водата е дистрибуирана во големи цевки низ планините. Во блиските пустински места водата тече низ отворени канали и конечно пристигнува во резервоарите на Лос Анџелес. Од браната Parker реката оди кон браната Imperial-изворот на вода за наводнување во пустината и на фармерските полиња во јужна Калифорнија. Од сите Американски канали водата оди во Imperial за наводнување на полињата. Додека сме на Аризонската страна да кажеме дека Hitler каналот носи вода до други фармерски полиња. Браната Imperiaл не создава голема резерва на вода таа е дизајнирана да ја префрлува водата од реката во каналите за наводнување. Од една страна на браната е оној дел каде што се прекинува течењето на водата. А од другата страна на браната е вртечката врата која го контролира протокот на водата која подоцна поминува во големи базени. Базените се неопходни затоа што додека водата доаѓа наваму од браната Parker во водата се собира многу песок и тиња. Водата си тече одоздола а тињата и песокот се Фаќаат со ролер портата. Потоа добра чиста вода тече низ каналот-100 милји низ пустина. Низ каналот се носи вода за да се наводнат сувите области во јужна Калифорнија. Каналот го добил името по тоа што е поголемиот дел во Америка но бенифициите одатт з хфгјгјкгхјхјј Од каналот водата е носена до полињата со јами. Многу полиња се комплетно поплавени за да се подготват за растенија на кој им треба влага. Систем на насипи со помош на бесценетата вода од реката Колорадо ја претворија пустината во обработливо земјите. Now poper е еден од главните растенија што се одгледуваат во областа Imperiaл . Таму сега има прекрасни услови за произведување продукти а тоа се топлото сонце и големо количество вода Лубеници уште едно растение во областа Imperiaл.Од тука има лубеници за цела Америка. Тука да не беше водата на Колорадо ке живеа само кактуси и гуштери. Изработка: Ема Ѓорѓиевска Ивана Лелова 8а

Video Details

Duration: 9 minutes and 34 seconds
Country: Macedonia
Language: English
Views: 131
Posted by: emagjorg on Jan 16, 2011

An educational film about the Colorado River, Boulder Dam, and the Grand Canyon National Park in 1947.Footage from this subject is available for licensing from www.globalimageworks.com

Caption and Translate

    Sign In/Register for Dotsub to translate this video.