Watch videos with subtitles in your language, upload your videos, create your own subtitles! Click here to learn more on "how to Dotsub"

Learn human body: the skeleton system

0 (0 Likes / 0 Dislikes)
OKOSTJE ALI SKELET Vsakdo ima okostje. Okostje daje obliko našemu telesu. Sestavljeno je iz veliko kosti, neverjetnih 206 kosti. Prbližno polovica vseh je v dlaneh in podplatih.

To je okostje. Kaj dogaja? Že od nekdaj me zanima, iz česa je okostje sestavljeno. Okostje daje tvojemu telesu obliko, ščiti naše pomembne notranje organe, kot so srce, možgani in pljuča in nam omogoča gibanje. Zdaj ti bom povedal več o kosteh. Ko si se rodil/-a, si bil/-a majhen dojenček. Imel/-a si majhne roke, noge in vse ostalo. Ko odraščaš, raste tudi tvoje telo in kosti. Dojenček ima ob rojstvu 274 kosti. Nekatere se sčasoma spojijo skupaj, tako da imajo odrasli 206 kosti. To traja do 25. leta. Takrat se tudi rast ustavi, kosti ne rastejo več. Vse kosti skupaj sestavljajo OKOSTJE ali SKELET. Poglejmo nekaj kosti, začnimo zgoraj. LOBANJA je kost glave. Lobanja varuje možgane. Nanjo so pritrjene mišice, ki spajajo glavi in vrat. VRATNA VRETENCA, Imamo sedem vratnih vretenc, ki so na vrhu HRBTENICE in spajajo lobanjo s telesom. KLJUČNICA je kost pod vratom. GRODNICA je kost v prsnem košu. Je dolga, ozka kost na sredini prsnega koša. NADLAHTNICA je zgornja kost roke. Je med ramenom in komolcem. HRBTENICA je navpična kost pod lobanjo. Sestavljena je iz posameznih kosti, med njimi je hrustanec. Sega od lobanje do MEDENICE. Hrbtenico sestavlja 33 VRETENC. Varuje hrbtenjačo (podaljšek možganov) in spaja glavo in telo. REBRA so ploščate in ukrivljene kosti. Obdajajo prsni koš. So kot kletka, ki varuje srce in pljuča. Imamo 12 parov reber (skupaj 24). Spredaj so rebra spojena v grodnici, zadaj pa v vretencih. KOŽELJNICA je krajša kost spodnjega dela roke. PODLAHTNICA je daljša kost spodnjega dela roke. MEDENICA je dvojni obroč kosti na spodnjem delu hrbtenice. Daje oporo telesu in varuje notranje organe, kot so mehur, črevesje in pri ženskah maternica. STEGNENICA je zgornja kost noge. Je najdaljša kost v človeškem telesu. POGAČICA je okrogla kost v kolenu. Je sprednja kost kolenskega sklepa. GOLENICA je kost v spodnjem delu noge. Je sprednja in debelejša kost v tem delu. MEČNICA je zadaj in je tanjša od dveh kosti pod kolenom. PRSTNE KOSTI so majhne koščice v stopalu. So v prstih noge. SKRB ZA KOSTI Kosti vsak dan znova uporabljamo. Zato moramo zanje dobro skrbeti. Tu je nekaj nasvetov: ojačaj jih s pitjem mleka in mlečnih izdelkov, kot so nemasten sir ali jogurt. Mlečni izdelki vsebujejo KALCIJ, ki naše kosti naredi močne. Ojačamo jih lahko tudi z gibanjem, npr. s tekom, skakanjem, plesom ali samo z igro zunaj. BODI USTREZNO OPREMLJEN/-A. Za dodatno zaščito pri vožnji s kolesom nosi čelado in pri športu imej ustrezno opremo. Prevedel: Mladen Kopasić ;-)

Video Details

Duration: 5 minutes and 27 seconds
Country: Spain
Language: English
Views: 8,069
Posted by: mjosferreiro on Mar 27, 2012

It explains the human skeleton

Caption and Translate

    Sign In/Register for Dotsub to translate this video.