Watch videos with subtitles in your language, upload your videos, create your own subtitles! Click here to learn more on "how to Dotsub"

Kate Raworth on Growth

0 (0 Likes / 0 Dislikes)
RSA Kratkometražne priče. Esspreso za um Fasciniarana sam pitanjem i znam da nisam jedina. Pitanje je prema čemu bi gospodarstva trebala težiti? Studirala sam ekonomiju na sveučilištu prije 20 godina i doista nikad nismo postavili to pitanje, premda se čini da je ono ključno. Odgovor je dan. To je bio "ekonomski rast". Tijekom proteklih godina ekonomski rast je napredovao. Od 1970. se učetverostručio. NAVIJANJE Vjerujete li glavnim predviđanjima, do 2050. će se ponovno učetverostručiti u svjetskim razmjerama. Gospodarski razvoj dobro napreduje dugoročno a opet postoje stvari koje su nam u osnovi važne koje ne idu uz njega. Tri stvari želim istaći. Jedna je deprivacija. Druga je degradacija. A treća je nejednakost. Društveni komentatori sve više govore o porastu nejednakosti i važnosti njezinog rješavanja. Dvije trećine svjetskog stanovništva danas živi u zemljama među kojima postoji veća nejednakost nego 1980. godine. Uzimajući jednu zemlju kao primjer, 2010. godine 10 % najbogatijih ljudi u SAD-u postalo je posjednikom 93 % povećanja nacionalnog prihoda te godine. Stoga, nejednakost se nalazi doista neobično u središtu načina na koji se gospodarstva razvijaju. To naši političari znaju. Zastali smo na razgovoru o ekonomskom rastu, ali zato što znaju da ova jedna poluga ne obuhvaća sve do čega nam je stalo, sve češće nastoje odrediti ono što traže posebnim pojmovima. Merkel govori o "održivom rastu", David Camerom o "uravnoteženom rastu", Barack Obama o "dugoročnom rastu", Barroso želi da EU ima "pametan, održiv, inkluzivan i otporan rast". Svi ti pojmovi! Ponekad se osjećam kao da sam u njujorškom samouslužnom baru. Toliko različitih pojmova se dodaje ovoj ideji. Jasno je da želimo nešto više od rasta. Činjenica da želimo nešto novo ne bi trebala biti novost. Kada je sama ideja o nacionalnom dohotku i njegovu rastu začeta, izumitelj nas je upozorio da nam je potrebno nešto više od toga. Godine 1934. kada je Simon Kuznets napisao prvo izvješće Kongresu SAD-a opisujući kako se može mjeriti nacionalni dohodak, rekao je: "Tešto se može donijeti zaključak o bogatstvu naroda mjerenjem njegovog nacionalnog dohotka. Odmah nas je na to upozorio. Ne čudi što se naši političari drže jezika koji im je potreban kako bi opisali kamo žele ići. Rast nije dovoljan, kao ideja onoga što želimo postići. Što ako umjesto da započnemo s ekonomskim rastom, započenomo s osnovama onoga do čega nam je stalo - svatko uživa svoja ljudska prava, živjeći unutar mogućnosti ove planete - te tada pitamo, koji ekonomski sustav bi pomogao da nas odvede tamo? Jedna je stvar točna - moramo proširiti naš pojam ekonomskog razvoja, daleko izvan samog rasta. Moramo razmisliti o ulaganju u bogatstvo koje nas uzdržava - ljudsko bogatstvo, prirodno bogatstvo i društveno bogatstvo. Iz tog bogatstva potječe sve ono što stvorimo u našem gospodarstvu. ZVONO GLAS - Kate RAWORTH; ANIMACIJA - Marija JAĆIMOVIĆ; DIZAJN - Milan PERIŠIĆ; PRODUKCIJA - Benoit DETALLE RSA 21st century enlightment

Video Details

Duration: 3 minutes and 26 seconds
Country: United Kingdom
Language: English
License: Dotsub - Standard License
Genre: None
Views: 223
Posted by: suzanar76 on Feb 27, 2016

Kate Raworth on Growth, https://www.thersa.org/
License: Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported (CC BY-NC-ND 3.0)

Growth is not enough

Our politicians are hung up on keeping the growth curve rising. But does GDP really tell us all we need to know about a country's wealth and well-being? In this new RSA Short, Kate Raworth makes a powerful argument to look beyond economic growth alone for a true measure of prosperity and progress.

Caption and Translate

    Sign In/Register for Dotsub to translate this video.