Watch videos with subtitles in your language, upload your videos, create your own subtitles! Click here to learn more on "how to Dotsub"

LRM INTERVIEW

0 (0 Likes / 0 Dislikes)
Roughly berapa ramai orang asli setiap kelas? actually yang berdaftar dengan kita di Sungai Buah ada around 40 students Sekolah rendah? campur sekolah rendah dan sekolah menengah. And then di Semenyih kita ada lebih kurang dalam 25 orang So every week memang mereka akan datang? every week. tetapi tengok juga, ada ups and down. Kadang-kadang ramai, in average mostly untuk Sungai Buah around 30 orang dia ada beberapa faktor, salah satu nya apa yang kita cuba untuk fight adalah their mentality. sebab benda ni bukan saya yang cakap, ada kajian yang you guys boleh google kita ada buat forum, based on reality pendidikan orang asli. they admit for them, education bukan benda yang penting, matlamat mereka untuk sustain life mereka bagi mereka pendidikan ini bukanlah dianggap penting. jadi apa yang kita lakukan di kelas kaseh adalah untuk mengubah mereka. and then another faktor adalah jarak dan juga keadaan sosio-ekonomi lah. Yang kita fokus sekarang adalah di negeri selangor. so untuk di negeri selangor, kebanyakan kampung-kampung orang asli, sekolah bukanlah berada di dalam kawasan kampung mereka so, mereka kena keluar. Itu satu. Another factor adalah pergaulan lah. tengok di negeri Selangor mostly, mereka bersekolah, mereka bercampur. Compared to negeri lain, kampung mereka di pedalaman, mereka ada sekolah sendiri and then, mereka memang bercampur dengan kelompok masyarakat mereka sendiri so bila mereka bercampur, another factor yang terjadi adalah isu diskriminasi diskriminasi ni memang wujud sampai sekarang, memang saya banyak dengar cerita mereka mengadu, mereka dibuli, dikutuk setiap hari, so mereka tak boleh adapt lah mostly mereka hanya bersekolah sehingga darjah enam, and tak sambung Apa pendapat encik about our government's effort? Are they doing something? Ada. But for me, mereka kena bergerak aktif lah. I mean, they do bagi dana, bagi bantuan. For me, dana dan bantuan ni sebenarnya tak cukup. they should give support to them. Actually, mereka adalah orang paling bertanggungjawab untuk membantu. they should do more programs. what do you think about teachers? do they have difficulty untuk mengajar? macam language ke? from beginning, memang sedikit sukar sebab kita nak break the barrier. apa yang saya faham, mereka bukannya tak menerima, cuma sebelum ini, memang kurang dan jarang ada orang luar yang masuk so bagi mereka, for starting tu, untuk mereka buang rasa malu agak ambil masa and then dari segi bahasa bagi saya tak ada masalah kecuali untuk pelajar yang tak bersekolah so untuk yang tak bersekolah, mungkin pada mereka memang agak sukar lah mereka di rumah dan di kawasan kampung mereka pakai bahasa mereka so mereka kurang berinteraksi. untuk teachers sendiri pun bagi saya tak begitu susah sebab di kelas biasa our concept is more on tutoring lah maknanya kita banyak sharing. kita buat sama-sama kalau mereka tidak faham, mereka boleh tanya so kita buat one to one. tapi saya perasan one to one ni kelebihan adalah kita boleh tengok student's behavior. macam mana mereka belajar sebab bila di sekolah, we believe that 80% of them are in the last class so daripada segi fokus daripada guru mereka kind of susah mereka pun banyak complain kepada kita yang di sekolah, mereka agak tertinggal sebab bila mereka tidak faham, mereka rasa malu nak bertanya, end up mereka tak faham so di kelas kaseh kami buat bantuan, makna nya dia boleh focus, tiada problem barrier between the student and the teacher research kata grading system kita tak bersesuaian dengan mereka. Sepertinya level of grading level kita mungkin terlalu sukar atau terlalu tinggi. dan sebab tu mereka tak boleh excel in school issue ni sebenarnya sudah lama, ia berbangkit actually. kita pun sudah dapat banyak feedback dari teachers yang mengajar anak orang asli dari pengalaman saya sendiri, melihat kepada syllabus, its a bit unfair untuk mereka follow Bukan sahaja masalah grading, tetapi juga dari segi syllabus. satu daripada masalah ialah asas program itu, membaca, menulis dan mengira. 3M tu kebanyakan bila baru masuk, mereka masih belum boleh menguasai bila mereka pergi bersekolah, jadi what is the pont mereka bersekolah? mereka tak dapat 3M ni, macam mana hendak membaca menulis dan mengira? jadi macam mana mereka hendak faham syllabus? Untuk pelajar biasa, sebelum masuk sekolah rendah, mereka sudah mahir untuk 3M tersebut. sudah boleh menulis dan membaca. mereka mesti tiada pre -school betul? kita punya syllabus, makin lama makin improve, makin advance Macam kami di Kelas Kaseh, kami tidak mengejar syllabus. To be honest, kami tak mengejar syllabus. We focus more on basic. For example, macam sekolah menengah pun kita memang tak menggunakan buku-buku sekolah menengah Kita memang focus on basis. Macam membaca sampai diorang lepas membaca kita focus kepada english So apa yang kita boleh buat adalah, untuk mempersiapkan diorang ni untuk menghadapi dunia luar macam mana? satu, dari segi soft skill kita macam advise diorang mana yang tak bersekolah dan mana yang rasa dah tidak boleh so kita advise diorang untuk ambik sijil, sijil-sijil kemahiran. macam menjahit dan solekan macam lelaki, boleh buat untuk repairing, bengkel and workshop Sebab itu adalah, bagi saya, adalah lebih penting untuk mereka survive, untuk diorang punya hidup so kita bagi diorang apa yang mereka perlu So that kita taknak diorang meneruskan cara kehidupan lama Dimana mereka sering ditipu sebab parent, nenek moyang Bila diberi kertas, tetapi dia tak tahu baca and they just sign Kita dengar. Kita mendengar cerita dan juga terperinci macam mana mereka ditipu oleh orang yang selalu mengambil kesempatan Actually diorang ada yang ada tanah, tetapi ditipu Sebab diorang tidak boleh baca. Dapat contract diorang just sign End up they lost everything Apa hope for Kelas Kaseh, mission and vision For me, nak tengok lebih banyak program-program sebegini Not just for orang asli, but for everyone who deserve it Sebab program ni salah satu bidang yang, for me, everyone should be involved For me, semua orang boleh membantu. Bukan sahaja dari segi kewangan Juga dari segi masa juga sebenarnya. Sometimes ada orang yang ada duit tapi tidak ada masa Sometimes ada orang ada tenaga, ada masa, tetapi tiada duit So, setiap orang boleh bekerjasama and then setiap orang contribute Setiap program boleh diperkembangkan dan diluas lagi

Video Details

Duration: 14 minutes and 40 seconds
Country:
Language: English
License: Dotsub - Standard License
Genre: None
Views: 3
Posted by: koneakamin on Nov 7, 2019

Caption and Translate

    Sign In/Register for Dotsub above to caption this video.